fbpx

Culorile anului 2021

Ca in fiecare an, Institutul Pantone decide nuantele in voga ale fiecarui an. Proclamat ca fiind „autoritatea globala in comunicarea si inspiratia culorii inca din 1963”, in anul 2021, Pantone ne aduce nu una, ci doua culori reprezentative selectate atent, o combinatie care vine la pachet cu sentimente de putere si speranta, staruinta si optimism: nuanta 13-0647 Illuminating, un galben saturat, si nuanta 17-5104 Ultimate Gray, al carui nume vorbește de la sine.

 Folosite cu precadere de catre creatorii de moda, designeri de interior, precum si graficieni, nuantele anului desemnate de catre Pantone sunt o resursa utila pentru luarea deciziilor, nuantele demonstrandu-se intotdeauna ca fiind foarte populare printre clienti. Se mai inspira din industria de divertisment si filme, colectii de arta itinerante și artisti noi, moda, toate domeniile de design, destinatii populare de calatorie, precum si noi stiluri de viata si conditii socio-economice. Influentele pot proveni, de asemenea, din noile tehnologii, materiale, texturi si efecte care afecteaza culoarea, platformele relevante de social media si chiar evenimentele sportive viitoare care capteaza atentia la nivel mondial.

Decizia institutului de a numi doua nuante aparent fara legatura, pentru a reprezenta culoarea colectiva a anului 2021 este un raspuns la anul si momentele actuale pe care le traim cu totii. Aceste culori, descrise de institut ca „o casatorie de culoare care transmite un mesaj de putere și speranta, atat durabila cat si de inaltatoare”, au fiecare un scop specific. „Fiecare dintre ele are propriul sau aspect emotional, griul fiind cel mai solid, fundamentul practic de care avem nevoie, iar galbenul este despre speranta, soare și voie buna”, a declarat pentru revista Time, Leatrice Eiseman, director executiv al institutului.

„Pantone Illuminating” este un galben luminos si vesel care straluceste cu vivacitate, este o nuanta de galben calda, infuzata cu puterea soarelui. „Ultimate Gray” este o emblema a elementelor solide, de incredere, a unei fundatii puternice si ferme. Este nuanta pietrelor de pe plaja si a elementelor naturale a caror aparitie rezista la testul timpului.